Per Marta Areny

El passat 21 d’octubre de 2021 va tenir lloc la tercera taula rodona organitzada pel Departament d’Anàlisi de Nens i Adolescents de la SEP (DANA) sota el títol de “Els joves davant la pandèmia: una mirada al seu futur”. L’acte realitzat en format online a causa de les restriccions de la pandèmia va comptar amb un gran nombre d’assistents, no només de Catalunya sinó també de la resta d’Espanya i de diferents països de parla hispana.

La mirada al jove, sobretot a les seves experiències durant aquest any i mig de limitacions i de canvi d’expectatives, es va fer tant des del vessant clínic amb la participació de la Dra. Asunción Soriano Sala (metge psiquiatra i psicoanalista de la SEPIPA) com des del vessant sociològic gràcies a la col·laboració del Dr. Enrico Mora Malo (professor del Departament de Sociologia de la UAB i màster en psicoanàlisi).

Totes dues ponències van transmetre una valuosa i intensa informació sobre com s’ha viscut l’any de pandèmia a les universitats i també sobre la generació que ara mateix es troba a cavall entre el món acadèmic i l’entrada a el món laboral. Les seves explicacions ens van ajudar a reflexionar sobre com la societat ha de facilitar sempre el diàleg amb els joves. Van posar de manifest, des de diferents àmbits i punts de vista, com sovint són desateses les aportacions que aquest col·lectiu ofereix desinteressadament, tant per a les seves pròpies necessitats com per a ajudar a la comunitat, la qual cosa va generar un evident interès en el públic assistent, que va contribuir aportant les seves pròpies experiències i comentaris en un estimulant col·loqui posterior.

El missatge subliminal del col·loqui va ser una mirada positiva i optimista cap a les possibilitats de generar un futur per part dels nostres joves, sempre que comptem obertament amb ells. Perquè la creativitat dels joves és molt més rica i potent si és atesa sense el temor dels adults a una inevitable confrontació generacional.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLjIXg3YBw3mjyxIppfkH7JB-Y6J0lfRx9