Per Antònia Llairó.

El passat 7 d’octubre va tenir lloc la trobada científica “Perinatalitat: epigenètica i prevenció” organitzada per la SEP des d’un punt de vista interdisciplinari. La Sra. Montserrat Guàrdia i la Sra. Antònia Llairó (psicoanalistes SEP-IPA) van participar-hi com a discutidores de la presentació de la Dra. Vivette Glover (psicobiòloga i catedràtica emèrita de l’Imperial College de Londres).

La Dra. Vivette Glover, mitjançant una entrevista prèviament enregistrada amb la Dra. Marta Gomà, va presentar els avenços en epigenètica en el període perinatal en embarassades i en els primers mesos de postpart. A partir dels coneixements exposats, la Dra. Nieves Berjano Murga (ginecòloga i professora adjunta a la UNEX) va presentar la seva experiència atenent els aspectes emocionals en el seguiment de l’embaràs, destacant la importància dels somnis en el darrer trimestre.

A continuació, la Sra. Antònia Llairó va parlar de parentalitat i formació, presentant la necessitat de la formació interdisciplinària en el període perinatal i presentant la nova formació universitària específica en perinatalitat que s’iniciarà el proper mes de gener a la Facultat de Psicologia Blanquerna (URL): Títol expert universitari en psicologia perinatal i salut materno-infantil.

Finalment, la Sra. Montserrat Guàrdia va presentar un cas clínic de psicoteràpia infantil en el que posava de relleu la importància de l’experiència precoç, vinculant el cas amb els elements perinatals de separació brusca dins d’un context traumàtic de prematuritat i accident que dificultaven la vinculació de la mare amb la nena, i que van portar a unes ansietats i defenses que van ser tractades de manera exitosa en psicoteràpia a l’edat de 7 anys.

L’acte va estar seguit amb interès de manera online per 157 professionals de diferents països i va finalitzar amb una animada i rica discussió amb una àmplia participació.

 

Elena Fieschi coordinadora Comissió Científica SEP, Marta Gomà psicoanalista en formació i entrevistadora Dra Glover, Nieves Berjano ginecòloga i professora adjunta Unex, Antònia Llairó psicoanalista SEP-IPA, Montserrat Guàrdia psicoanalista SEP-IPA, Vivette Glover  Psicobiologa Imperial College de Londres i Eulàlia Arias psicoanalista en formació i professora de la FPCEE Blanquerna (URL).