Per Ester Palerm

El dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones té la finalitat de sensibilitzar a les persones sobre aquesta problemàtica que continua afectant a dones i nenes amb l’objectiu de forçar als governs a que prenguin mesures per a erradicar-la.

Per què es va triar el dia 25 de novembre per a reivindicar l’eliminació de la violència envers la dona?

El 25 de novembre de 1960 van ser assassinades les germanes Mirabal per la seva oposició a la dictadura de Rafael Trujillo (1930-1961) a la República Dominicana. Prèviament, havien estat assetjades, perseguides i empresonades, mentre la seva família sofria represàlies per part del Servei d’Intel·ligència Militar. Aquell dia, les germanes Mirabal (Pàtria, Minerva i María Teresa), juntament amb la seva altra germana Adela “Dedé” i el xofer Rufino de la Cruz, van ser colpejades fins a la mort quan tornaven al seu poble després de visitar els seus marits a la presó. Els seus cossos i el seu vehicle van ser llançats per un penya-segat perquè semblés un accident. Només l’Adela va sobreviure a la barbàrie.

En 1981, amb la finalitat d’honrar la memòria de les germanes Mirabal, els activistes a favor del dret de la dona van triar aquesta data com a emblemàtica per a conscienciar, combatre i erradicar la violència envers les dones. L’any 1993, l’Assemblea General de l’ONU va definir la violència contra la dona no només com un acte de violència física, sinó com “tot acte de violència que tingui o pugui tenir com a resultat un mal o sofriment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeixen en la vida pública com en la vida privada”. L’any 2000, l’Assemblea General va adoptar la resolució, que designava el 25 de novembre com el dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

Lamentablement, aquest tipus de violència és una de les violacions dels drets humans més esteses i persistents del món actual. La dificultat de lluitar contra ella en part s’atribueix a la impunitat dels que l’executen i, d’altra banda, a l’estigmatització, la vergonya i silenci que sofreixen les víctimes.

Obres sobre la història de les germanes Mirabal a la cultura

La transcendència dels fets d’aquesta història, tant pel seu dramatisme com pel seu simbolisme, ha inspirat a escriptors, poetes, dramaturgs i directors de cinema, que han recordat la història de les germanes Mirabal en les seves obres. Algunes d’elles són:

 • Adela Mirabal “Dedé” va ser l’única supervivent i en 2009 va escriure un llibre titulat “Vives en el seu jardí” en el qual explica la vida de les seves tres germanes i la seva lluita per la llibertat, incloent fotos familiars.
 • L’escriptora estatunidenca Julia Álvarez, els pares de la qual eren dominicans, va escriure una novel·la amb l’inspirador títol de “En el temps de les papallones” que es va publicar el 1994. El títol fa referència al sobrenom de Minerva en la clandestinitat: Papallona. El director de cinema espanyol Mariano Barroso va adaptar la novel·la per a la pantalla gran el 2001 i una part molt destacada de la pel·lícula es va rodar a la casa on van créixer les germanes Mirabal. El 1994, aquesta casa, situada a la masia “Ojo de Aigua” a Salcedo (República Dominicana) es va convertir en el Museu de les germanes Mirabal.
 • Mario Vargas Llosa, premi Nobel de Literatura el 2010, va recrear en el seu exitós llibre “La fiesta del chivo” (2000) l’assassinat de les germanes Mirabal en el marc de la dictadura de Trujillo. El 2005, el director peruà Luis Llosa va realitzar una pel·lícula basada en aquesta novel·la.
 • L’escriptor, actor i director de cinema dominicà Etzel Báez va publicar “Asesinato de las hermanas Mirabal y ajusticiamiento de Trujillo” el 2003. També va realitzar una pel·lícula el 2008 titulada “Crimen” i va comptar amb l’assessorament de Leandro Guzmán, espòs de María Teresa Mirabal.

Altres escriptors que també han explicat la història de les tres germanes assassinades:

 • “Las Mirabal” (1976) de Ramón Alberto Ferreras.
 • “Minerva Mirabal: Història d’una heroïna” (1982) de William Galván.
 • “Tres heroïnes i un tirà. La història verídica de les Germanes Mirabal i el seu assassinat per Rafael Leonidas Trujillo” (1996) de Miguel Aquino García.
 • “Las heroínas de Salcedo en un Ojo de Agua” (1997) de Alcibíades Cruz González.
 • “Minerva Mirabal: la revolucionària” (2000) de Roberto Cassá.
 • “Heroïnes nacionals: María Trinidad Sánchez, Salomé Ureña i Minerva Mirabal” (2007) de Roberto Cassá.

També es basen en l’assassinat de les germanes Mirabal les següents pel·lícules i documentals:

 • “Oriundos de la noche” (2007) documental de Javier Balaguer.
 • “Codename: Butterflies” (2009) documental de Cecilia Domeyko.
 • “Tròpic de sang” (2010) pel·lícula de Juan Deláncer.

A manera de conclusió, dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones es celebra amb l’esperança que siguem més conscients del problema i de la seva transcendència, de manera que no podem tancar els ulls ni mirar cap a un altre costat, sinó que és necessària la implicació de tots i totes per tal d’aconseguir un món més just.