La psicoanalista de la SEP Antònia Grimalt ha estat invitada per la Societat Psicoanalítica de Sèrbia per a impartir un seminari mensual sobre el pensament de Bion que començarà el proper 12 de novembre i tindrà lloc el segon dijous de cada mes fins a finals d’any. El seminari es realitzarà de manera online i el seu punt de partida serà el funcionament protomental i els sistemes transformacionals que permeten fer-se ressò dels nivells primitius de l’experiència emocional primitiva.

La trobada de dues ments en l’entorn analític requereix la constant negociació de les fràgils tensions entre tenir una ment pròpia i fer contacte mental i emocional amb el pacient. Cada trobada obre un camp experiencial intersubjectiu únic que requereix “una transformació” per a ampliar les capacitats de pensar i sentir. Múltiples punts d’entrada i múltiples transformacions són possibles, depenent de la nostra posició i immersió en el camp d’interacció.

La formulació de Bion de les relacions continent/contingut representa una unitat relacional bàsica per a conceptuar com es produeix o es fa possible “la transformació”. Les vicissituds d’aquesta interacció són variables. Una entitat (continent) externa a una altra (contingut) poden interactuar, la qual cosa dóna lloc a una sèrie de possibilitats: el contenidor no conté, el continent explota pel seu contingut, el contingut no interactua o potser estableix un vincle parasitari, esgotant el continent. Existeixen moltes possibilitats, inclosa, per descomptat, la idea que la interacció continguda en el continent condueix a un creixement mutu o dóna lloc a un tercer objecte.

La configuració és aplicable d’infinites maneres: les emocions contenen paraules i a la inversa, l’analista conté els somnis del pacient-pensaments, les persones estan contingudes per les seves cultures, els nostres cossos contenen emocions, la meva actitud pot contenir a la meva família, amb el contrari també aplicable, i així successivament. És possible pensar en com tot això estableix múltiples interaccions entre diferents configuracions on elles mateixes esdevenen contingudes o continents.