El passat 18 de juny va tenir lloc la sessió científica titulada “Simptomatologia depressiva-ansiosa en l’embaràs: factors de risc i psicoteràpia breu”. L’obertura de l’acte va comptar amb la intervenció de Silvia García de la Vega (secretària científica de la SEP) i les presentacions van ser a càrrec de María Martínez, Antònia Llairó, Marta Gomà i Joana Mª Tous. Cal destacar que el desenvolupament d’aquesta recerca (que va obtenir una beca de la IPA 4526 el 2016) va comptar amb la col·laboració institucional de la SEP, del GRPF de la Universitat Ramón Llull, de l’ASSIR i de l’ICS amb Bruc Salut com a equip impulsor d’aquest estudi.

María Martínez (directora de l’equip d’atenció primària de salut del CAP Roquetes-Canteres de Barcelona) va presentar les característiques del barri en el qual es duu a terme la recerca: els indicadors de salut, l’establiment d’un grup motor de perinatalitat com a equip impulsor en l’EAP i el grup d’infància en el Pla Comunitari. Aquesta recerca, que s’ha dut a terme entre 2015 i 2020, posa de manifest l’impacte en els serveis i la millora en la integració dels mateixos per atendre de forma coordinada les necessitats de desenvolupament dels nens del barri.

Marta Gomà va presentar els resultats de l’estudi de la simptomatologia depressiva-ansiosa de les embarassades i la seva relació amb els factors de risc associats, recentment publicats al Journal of Psychosomatic Obstetrics&Gynecology per aquest mateix equip d’investigació. A partir d’aquests resultats es detecten les necessitats clíniques i de detecció, a més de les estratègies i de les polítiques preventives que convé impulsar.

Antònia Llairó va presentar els aspectes clínics de la Psicoteràpia Centrada en la Parentalitat (PCP). Aquesta modalitat de psicoteràpia s’aplica de manera integrada per part de l’equip d’atenció primària de salut a embarassades i també durant la posterior teràpia mare-bebè en el postpart. Va il·lustrar la presentació amb vinyetes clíniques d’un cas i es van presentar resultats preliminars de les taxes d’ansietat i de depressió abans i després de la PCP.

Per últim, Joana Mª Tous va oferir una visió clínica global des de la gestació del projecte, fent referència a la importància de la formació analítica per al desenvolupament de la teràpia, juntament amb l’evolució i l’impacte de la PCP en les situacions de més vulnerabilitat. Per finalitzar, va valorar la força de l’equip davant les dificultats i l’estrès al llarg d’aquests anys. Posteriorment, la discussió va donar pas a la participació dels assistents.

 

Antònia Llairó