Videoconferencia

El passat 30 d’abril, la Societat Espanyola de Psicoanàlisi va organitzar de manera remota una taula rodona per a reflexionar sobre alguns dels aspectes més importants que hem viscut com a professionals de la salut mental durant aquest mes i mig de confinament degut a la pandèmia del Covid19. Aquesta primera trobada virtual se suma a altres iniciatives en remot dutes a terme per la nostra societat durant les últimes setmanes (com el programa de voluntariat) i va ser moderada per Silvia García de la Vega. La taula va comptar amb les exposicions d’Elena Fieschi, Francesc Pareja i Antonio de la Plata.

Els tres ponents van compartir les seves experiències amb la pandèmia i el confinament, i van parlar sobre les possibilitats d’adaptar-nos creativament a aquesta situació tan nova i inesperada.

  • Elena Fieschi, entre diverses i interessants reflexions, va presentar un repertori de material oníric que reflectia l’impacte de la pandèmia en el més profund el nostre psiquisme.
  • Francesc Pareja, en relació al canvi precipitat que hem hagut d’implementar per continuar amb les sessions a distància, va comentar: “El setting intern i el setting extern són com una parella de ball i ara sona una música que no conec gaire bé”.
  • Antonio de la Plata va concloure la seva exposició amb aquestes valuoses paraules: “Penso en com l’amor, l’afecte i la cura, organitzen. I com la ràbia, l’odi i el maltractament, desorganitzen. Les nostres eines com a psicoanalistes són l’observació, la interpretació, la vinculació i la capacitat de pensar conjuntament, però en moments de desconcert, de caos i de confusió és quan més necessitem l’afecte i la cura com a organitzadors”.

La taula de reflexió va ser seguida per un gran nombre de psicoanalistes (més de quaranta), entre els quals hi havia membres i analistes en formació. La participació en l’espai de discussió posterior va ser àmplia i enriquidora, i es va aprofitar per agrair l’oportunitat de poder reunir-nos (encara que fos mitjançant la pantalla) per compartir i reflexionar sobre aquests esdeveniments que estem vivint.

 

Erika Barba