El passat 2 d’abril de 2020 es va celebrar el Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme, una jornada de sensibilització decretada per les Nacions Unides amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida tant de la població infantil com els adults que pateixen aquesta discapacitat. La campanya d’enguany, en plena crisi de la pandèmia del coronavirus, es centra en el lema “Puc aprendre, puc treballar“. Això requereix un canvi de mentalitat en la societat per a promoure l’accessibilitat del col·lectiu de persones amb TEA en tots els àmbits socials i laborals.

 

L’Associació Catalana de Professionals de l’Atenció Precoç ha mostrat la seva consternació per les mesures exasperades que han hagut de prendre algunes famílies durant el període de confinament decretat pel Govern. Aquestes famílies, davant l’assetjament, increpacions i diferents mostres de rebuig per part de molts ciutadans, han optat per a identificar-se amb peces distintives de color blau amb la voluntat d’exercir els seus drets en l’excepcionalitat legal del confinament. En paraules de la Junta Directiva de la ACAP: “Desitgem que es preguin les mesures legals necessàries per evitar aquest tipus de conductes que fomenten l’estigmatització de les persones amb singularitats i necessitats particulars”.

La identificació ha de ser mitjançant el certificat de disminució o la prescripció d’un facultatiu, mai mitjançant altres identificacions que vulnerin els drets dels nens

La Societat Espanyola de Psicoanàlisi s’adhereix al comunicat de la junta de l’Associació Catalana de Professionals de l’Atenció Precoç en relació al dret de les persones amb discapacitat i alteracions conductuals (com poden ser les d’espectre autista) per a circular per la via publica amb acompanyant, respectant sempre les mesures establertes durant l’estat d’alarma. La identificació ha de ser mitjançant el certificat de disminució o la prescripció d’un facultatiu, mai mitjançant altres identificacions que vulnerin els drets dels nens, especialment el de la intimitat i el de la confidencialitat del seu diagnòstic.

 

Més informació