El passat 16 de gener, la psicoanalista Rosa Velasco va impartir una sessió científica a la SEP titulada “Base segura, patró relacional i moments de transformació en una setmana d’anàlisi”. La sessió va estar moderada per Anna Ferrer, secretària científica de la SEP, i va comptar amb un nombrós grup d’assistents.

Amb l’objectiu de poder visualitzar el patró relacional, Rosa Velasco va mostrar una setmana de treball analític (sessions de dimarts a divendres) del cinquè any d’un procés analític. Es tractava d’un pacient que havia iniciat l’anàlisi amb un diagnòstic de depressió melancòlica greu. Es va presentar un tall transversal del procés en el qual, en una primera sessió d’aquesta setmana d’anàlisi, es podia visualitzar el conflicte i el patró relacional predominant. La ponent va acompanyar aquesta comprensió amb algunes imatges, com el quadre “Els Amants” de Magritte (1898-1967), amb l’objectiu de poder pensar en com les experiències traumàtiques del passat interfereixen en les relacions del present (memòria implícita).

Durant la segona sessió d’aquesta setmana, s’observava una actitud defensiva predominant. La defensa obsessiva és vista com una solució espontània davant l’ansietat derivada d’un conflicte de relació. A la tercera sessió es mostrava com predominava la connexió emocional amb si mateix i amb l’an