Per Emmanuelle Jallageas

D’esquerra a dreta: Jorge L. Tizón, Ester Domingo, Mª del Carmen Saavedra i Nuria Gil

El passat 26 d’octubre va tenir lloc a Sevilla la XXIII Jornada de Psicoanàlisi i Psicoteràpia Psicoanalítica organitzada per la SEP, sota el tema “Actualitzacions en Psicoteràpia i Psicoanàlisi”. L’acte va comptar amb tres ponències al matí, seguides per un debat amb el públic assistent, i de dos tallers de vinyetes clíniques per la tarda. Les presentacions i els debats es van desenvolupar en un ambient íntim que va permetre expressions espontànies i enriquidores. La inauguració va ser a càrrec de María de Valle Laguna (presidenta de la SEP), que va posar l’accent sobre com la psicoanàlisi es presenta a la nostra societat. Les ponències i el debat van ser moderats per Nuria Gil Herrera.

Jorge L. Tizón

Jorge Luis Tizón es va encarregar de la conferència inaugural, sota el títol de “Cap a on pot anar la psicoanàlisi avui?”, plantejant un recorregut dens, tant històric com epistemològic, i molt actual sobre la psicoanàlisi, els seus matisos interns, els debats que la van constituir i els fonaments que la defineixen. Es va centrar en les seves aplicacions en psicoteràpia, psicopatologia, assistència (sanitària, social o comunitària) i en els problemes psicosocials. Va concloure que la psicoanàlisi segueix sent valida tant per a la clínica com per a la recerca sobre la “relació”. La conferència va permetre obrir un ampli ventall de pensaments, recordant que, si la psicoanàlisi no pretén curar, almenys pot ajudar a obrir un lloc en el món.