Per Carme García Gomila

D’esquerra a dreta: Antonio de la Plata, Carme Garcia Gomila, Glòria Callicó ,Mª del Valle Laguna i Jordi Celma

El passat 20 de setembre es va celebrar a la Casa del Mar de Barcelona l’acte inaugural del curs 2019 – 2020 de la SEP. Carme Garcia Gomila va exercir de moderadora, els membres de la SEP Glòria Callicó i Antonio de la Plata van presentar com a ponents els seus treballs i Jordi Celma (doctor en ciències econòmiques i professor de la UAB) va ser l’encarregat d’aportar la mirada interdisciplinària i sociocultural al tema d’enguany: Psicoanàlisi i Noves Tecnologies.

Després de la presentació del curs per part de María del Valle Laguna (presidenta de la SEP), Jordi Celma va presentar el seu treball “La manipulació del self neoliberal mitjançant la quantificació tecnològica”, on analitza la importància del big data en la configuració de les personalitats i les corrents de pensament actual. A continuació, Glòria Callicó va exposar les seves reflexions des de la psicoanàlisi: “Noves tecnologies: Canvis en el llenguatge, el pensament, les relacions i temporalitat”. Es tracta d’un treball que proposa una mirada crítica i atenta a la influència, les modificacions i els malestars que les relacions i el coneixement transmesos a través de les TIC poden provocar en la societat i els individus a partir d’un canvi sobtat de valors i de pautes de relació. Per la seva part, Antonio de la Plata es mostrà obert, expectant i amb una mirada optimista sobre els canvis tecnològics, comparant-los amb els que hi ha hagut durant les generacions que ell ha conegut. Va il·lustrar aquestes idees amb vinyetes clíniques on les noves tecnologies i les sessions on-line han pogut ajudar a pacients, ja sigui veient aspectes que potser haurien passat desapercebuts o permetent relacions que d’una altra manera haurien estat difícils o impossibles d’establir-se. Però, sobre tot, va mostrar una manera de pensar en relació a les aplicacions i als gadgets a la clínica.

El debat posterior es va fer curt per a tots els assistents ja que el tema central donava per a molt. La discrepància que semblava haver-hi entre els dos psicoanalistes de la SEP es va matisar durant el debat amb el públic i es va arribar a dues conclusions. La primera va ser que, amb el pas del temps, haurem de tenir un gestor de la nostra intimitat per indicar com volem aparèixer a les xarxes socials. La segona feia referència a que s’ha de vigilar l’exposició dels més petits a les pantalles. La visió general és que s’ha de fer poca estona, en companyia i, si pot ser, mai abans dels tres anys ja que les neurociències han demostrat que el cervell es configura a partir de les experiències i resulta difícil per a un infant metabolitzar tota l’excitació que provoquen les pantalles. L’acte inaugural va acabar amb la sensació generalitzada de que, com a ciutadans i com a psicoanalistes, no podrem deixar de reflexionar sobre aquest tema tan important per les seves implicacions en la salut mental i en l’àmbit social.