El passat 20 de juny va tenir lloc en la seu de la SEP la sessió científica titulada “L’espai ficcional en la literatura i en la transferència” a càrrec del psicoanalista didàctic de la SEP–IPA Guillermo Bodner. Aquest treball traça analogies entre la ficció literària i l’espai analític de la transferència durant el tractament psicoanalític.

La part central del desenvolupament del tema va prendre com a punt de referència la “Carta al Pare” de Franz Kafka, que d’una banda se’ns mostra com un text realista, però, al mateix temps, és un relat imaginatiu que permet contemplar les estructures profundes de l’inconscient, que estan ocultes als nostres actes, conductes i pensaments. A partir d’aquí es van establir comparacions entre el text literari i la situació de la transferència durant l’anàlisi.

Un cop acabada la presentació va tenir lloc una animada discussió, amb la participació de molts dels assistents. Llavors es va reflexionar sobre els matisos entre traçar ponts entre la visió psicoanalítica i la literària (que va ser la posició adoptada per l’autor) i la psicoanàlisi de l’obra o de l’autor, que implica una altra perspectiva diferent. Moltes intervencions van destacar l’interès del treball i van aportar altres interpretacions possibles.