El passat 5 d’abril va tenir lloc a la seu de la SEP la presentació per part de la revista Monografies de Psicoanàlisi i Psicoteràpia dels tres volums de les “Obres Completes” de Pere Folch per inaugurar l’«Any Folch» en el centenari del seu naixement. En aquest acte hi van intervenir el Dr. Josep Oriol Esteve (president de l’Associació de Monografies), juntament amb Antònia Grimalt i Mabel Silva (compiladores dels treballs de Pere Folch).

Josep Oriol Esteve va destacar que Pere Folch va ser un analista amb múltiples interessos i que havia publicat moltíssims treballs. Encara que havia trobat escasses cites a la seva obra i es preguntava si havia estat o no profeta en la seva terra. També va assenyalar que per a ell i per a molts analistes de l’Institut de Psicoanàlisi de Barcelona havia estat un mestre que havia  deixat una profunda petjada en els que l’havien conegut. Una font d’inspiració intel·lectual i emocional per tots aquells que van tenir el privilegi de comptar amb la seva amistat i de formar-se amb ell a través de seminaris i supervisions.

Antònia Grimalt va intervenir agraint a les filles del Dr. Folch que generosament havien fet arribar molts articles inèdits que ara s’inclouen en els tres volums i que les compiladores estimaven d’un gran valor. Encara que alguns estan inconclusos, són un testimoni del processament d’idees i dels nombrosos interessos que havien enriquit el seu pensament: el fer pausat i constant d’un mestre que, sense escarafalls, va deixar un pòsit profund en tots nosaltres. També va compartir les seves reflexions personals sobre dos treballs recollits en les “Obres Completes” que per a ella reflecteixen la mentalitat oberta del Dr. Folch cap a noves idees i horitzons en la recerca de la tècnica analítica. Es tracta de “Lírica i Lògica del treball interpretatiu” i “Particularitats del símbol musical”, on explorava la relació entre el procés intuïtiu i la seva desembocadura en la paraula: la gestació i el desenvolupament del treball interpretatiu, que culmina en la verbalització al pacient d’allò que hom decideix de comunicar-li.

Mabel Silva va comentar que l’objectiu de la compilació és que les noves generacions d’analistes tinguin un fàcil accés a l’extensa obra del Dr. Folch. Tots els articles inclosos en les “Obres Completes” han estat digitalitzats i els interessats podran tenir-hi accés a través de Monografies. Després va centrar la seva intervenció en un article inclòs en el tercer volum titulat “Aproximació Psicoanalítica al Bilingüisme: Clínica, Teoria i Passió”, on es podia apreciar que el Dr. Folch havia estat un home compromès amb el seu país, amb la seva llengua i amb la psicoanàlisi. També va comentar breument l’article inèdit “Notes sobre la patologia del negatiu i el seu abordatge tècnic” que el Dr. Folch va escriure l’any 2003 i on assenyala la transcendència del negatiu en la nostra orientació prospectiva. Ens pregunta quan la nostra pròpia inquietud pertorba la nostra capacitat de ressonància emocional i de presència en aquest conflicte que el pacient hagués pogut dramatitzar assignant-nos en la transferència un rol amb què representar el seu drama intern. Va acabar la seva intervenció dient que, a través d’aquests articles, creia que el Dr. Folch ens demanava que continuéssim cuidant la llengua catalana i la psicoanàlisi. Que aquesta era la tasca a realitzar diàriament com a analistes i catalans.

Els treballs comentats van ser ben acollits pels companys i amics que van assistir a la presentació. Van intervenir de manera viva i emocionada col·legues i analitzats del Dr. Folch, que van agrair l’ajuda rebuda i van dir com havien sentit el seu suport per sentir-se lliures de manifestar idees diferents a les d’ell i consideraven que les seves anàlisis havien estat satisfactòries en la seva vida personal i professional. També van intervenir persones que havien estat supervisades per ell i li agraïen l’experiència. També hi va haver col·legues que van recordar anècdotes del Dr. Folch amb Terttu Eskelinen, esposa i companya estimada, i la seva família. Alguns companys van agrair l’esforç de Monografies per haver compilat els seus valuosos treballs i van destacar les qualitats que van fer del Dr. Folch un mestre pròxim, afectuós, savi, vinculat al seu país, a la seva família i a la seva llengua.