El passat dijous 2 de maig va tenir lloc a la seu de la SEP la presentació del llibre “Amar en tiempos de Internet” amb la participació de l’autora Martina Burdet (APM). Ana Ferrer (SEP) va fer la presentació de l’acte i Assumpció Luengo (SEP) va fer de moderadora.

Internet i les noves tecnologies de la comunicació suposen un tsunami, amb uns veritables canvis paradigmàtics que ens atrapen i que amb prou feines ens deixen temps per reflexionar. El llibre de Martina Burdet intenta pensar l’articulació entre el canvi social i l’amor com si d’una mercaderia es tractés, postulant a través de les seves pàgines un nou ordre amorós on la manera tradicional de relacionar-nos afectivament ha esdevingut una cosa sense qualitat, banal i insubstituïble.

L’autora articula la seva reflexió i genera les diverses preguntes al voltant de l’am@r travessat per una @ com a metàfora de la integració de la cultura digital en els sentiments. Eros va morint lentament al mateix temps que la gent prefereix encarar l’amor mitjançant la recerca de seguidors (followers): “Narcís canta a ple pulmó en l’era del selfie, on els likes s’han convertit en la nova moneda amorosa”.

Davant d’aquesta situació, com han de respondre la psicoanàlisi i el psicoanalista? Hi ha esperança en general i, més concretament, per la psicoanàlisi quan aquesta disciplina promou una visió oposada al discurs del postmodernisme? Què ha succeït, des d’un punt de vista psicosocial, perquè les persones estiguin evitant crear vincles íntims?

L’autora creu que el psicoanalista haurà de seguir intentant escoltar, comprendre i brindar el seu ajut al pacient perquè, en la majoria de casos, sota un desmesurat amor cap a sí mateix, encobreix una veritable falta d’amor. Un buit immens que tracta de negar o d’emmascarar estimant-se, connectant-se via Internet i cercant el plaer immediat. Martina Burdet conclou: “L’home actual només intenta salvar-se d’aquesta buidor existencial, d’aquesta manca de veritable identitat i autoestima promoguda per una infància orfe d’afecte i companyia parental”.