El 17 de novembre va tenir lloc la XXXIII Jornada de la Revista Catalana de Psicoanàlisis al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona sota el títol “Autoagressió i adolescència”. Mª del Valle Laguna (presidenta de la SEP) va obrir la jornada i Anna Romagosa (psicoanalista de la SEP i editora de la Revista Catalana de Psicoanàlisis) va  presentar la publicació, la trajectòria i els nous continguts.

La trobada va estar conduïda pels membres de la SEP i de l’Institut de Psicoanàlisi de Barcelona Jordi Artigue, Esther Domingo, Francesc Pareja i Begonya Vázquez, coordinats  per  Pilar Tardio. També es va comptar amb la presència de dos conferenciants experts en salut mental a la infància i adolescència:

Sergi de Diego: psicòleg clínic, psicoanalista de la SEP-IPA, director dels Serveis de Salut Mental Infanto-Juvenil de Badalona i Santa Coloma de Gramanet de la Fundació Vidal i Barraquer, que va presentar una conferencia amb el títol “Autolesions, acte íntim i contagi grupal”.

Catalina Bronstein: metgessa, psiquiatra, psicoanalista titular i didàctic de la Societat Britànica de Psicoanàlisis, psicoterapeuta infanto-juvenil i presidenta de la Societat Britànica de Psicoanàlisis (IPA), que va presentar la conferencia titulada “Paper del cos a les autoagressions a l’adolescència: El cos en el mirall”.

 

Sergi de Diego i Catalina Bronstein

En totes dues presentacions es va fer palès l’impacte que tenen les xarxes socials en els nens i els adolescents. Una sobreabundància d’imatges, cançons i jocs on la violència i les agressions esdevenen una eina habitual de relació amb els altres i amb un mateix. Sergio de Diego va il·lustrar la seva presentació amb nombroses vinyetes clíniques que mostraven el patiment del adolescent que arriba a l’autoagressió i va proposar una classificació de motivacions diverses. També va destacar el patiment de la família de l’adolescent quan el jove expressa el seu dolor amb l’autoagressió i la necessitat de donar suport tant al jove com a la seva família des dels serveis de Salut Mental. Catalina Bronstein va mostrar l’impacte de la pubertat en un detallat relat de cas únic i com a través de la relació analítica es van poder comprendre les intenses ansietats que el creixement i el desenvolupament puberal produïen i conduïen a la jove al desig de castigar-se i autoagredir-se.

Les presentacions van generar un interesant diàleg entre els ponents i el públic. Molts dels professionals assistents a l’acte van compartir les seves experiències amb adolescents perquè també han estat propers al seu patiment i han pogut veure la fascinació que alguns joves senten per la mort autoinfringida, per les autolesions amb objectes tallants o mitjançant cremades, sense que hi trobem necessàriament una psicopatologia psiquiàtrica i/o psicològica diagnosticada. El diàleg va propiciar tot un ventall d’hipòtesis al voltant d’aquest tema, destacant el paper de la interrelació dels funcionaments familiars, els canvis socials i les crisis econòmiques i de valors, a més de l’emergència de les xarxes socials.

 

Per Begonya Vázquez