Per Anna Romera

John Clarkin, Clara Schejtman, Mark Solms, Anna Romera, Marianne Leuzinger-Bohleber, Robert Emde i Manfred Beutel.

Del 29 d’abril al 4 de maig, Anna Romera (psicoanalista del IPB) va tenir l’oportunitat de participar en el XXII Programa de Capacitació en Recerca Psicoanalítica (RTP) a Los Angeles, que està dirigit a becaris assistents (fellows) amb l’objectiu de compartir i consultar sobre els seus projectes de recerca amb un grup internacional de professors (faculty) de la IPA, que també faciliten formació en recerca des de la perspectiva psicoanalítica.

El projecte que va consultar és un estudi pilot de tipus observacional i descriptiu que té com a objectiu estudiar la validesa i eficàcia dels tractaments psicoanalítics i valorar que els pacients milloren amb la seva participació. En aquest cas, en un dispositiu ambulatori i comunitari d’assistència especialitzada en psiquiatria i salut mental on les pràctiques flexibles són imprescindibles.

Grup de Becaris Assistents (fellows)

Actualment, la pràctica psicoanalítica promou psicoteràpies de durada i d’intensitat diversa, principalment en dispositius comunitaris amb recursos limitats. En els últims anys, els conceptes i pràctiques psicoanalítiques compten amb un suport empíric i d’evidència científica que demostren la seva eficàcia-eficiència i que els seus beneficis terapèutics no només es mantenen, sinó que també fan que els pacients segueixin millorant amb el pas del temps. Per tant, hi ha indicis de que el tractament psicoanalític pot resultar en un estalvi de costos a llarg termini.

Durant el RTP, cada membre va poder presentar un pòster a la Conferència de Recerca Joseph Sandler (del 4 al 6 de maig): Recerca de resultats i el futur de la psicoanàlisi. Així mateix, els participants també van poder passar temps amb els assistents i els membres de la facultat, representant una enriquidora oportunitat d’intercanvi.